23/5/09

Καταδίκη μεγιστάνα σε θάνατο

Μια είδηση που έφτασε μέχρι τα ελληνικά κανάλια είναι η καταδίκη ενός μεγιστάνα σε θανατική ποινή. Πρόκειται για ένα γεγονός που σπάνια συμβαίνει, γιατί, όπως γνωρίζουμε χωρίς βέβαια να το παραδέχονται οι αρχές, η ανισότητα στην απονομή δικαιοσύνης αφορά εκτός από τη φυλή, και την κοινωνική θέση του κατηγορούμενου. Με άλλα λόγια, σπάνια θα καταδικαστεί ένας επιφανής και πλούσιος πολίτης σε μακροχρόνια ποινή, και ακόμα πιο σπάνια, σε θανατική ποινή, όποιο έγκλημα κι αν έχει διαπράξει.

Ο Χισάμ Ταλάτ Μουστάφα λοιπόν, μεγιστάνας της Αιγύπτου, καταδικάστηκε την Πέμπτη σε θάνατο για τη δολοφονία μιας νεαρής τραγουδίστριας, της Σούζαν Ταμίμ, η οποία έγινε γνωστή στο κοινό μέσα από ένα τηλεοπτικό reality. Ο Μουστάφα διατηρούσε σχέση με την Ταμίμ, μέχρι που κάποια στιγμή,αποφάσισε ότι αποτελούσε βάρος για τον ίδιο. Έτσι, μίσθωσε έναν συνταξιούχο αστυνομικό για να την δολοφονήσει. Ο αστυνομικός αυτός προσποιήθηκε ότι ήταν εργαζόμενος στο κτίριο όπου διέμενε η κοπέλα, και με αυτόν τον τρόπο εισέβαλε στο διαμέρισμά της, και την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.

Τα αποδεικτικά στοιχεία αποδεικνύουν πλήρως την ενοχή και των δύο.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η θέση που είχε ο Μουστάφα στην κοινωνία: ήταν πρώην πρόεδρος της εταιρίας ακινήτων Talaat Moustafa Group και ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και μέλος της αιγυπτιακής Γερουσίας. Δεν πρόκειται δηλαδή απλά για έναν μεγιστάνα, αλλά αντίθετα, για έναν πολιτικό, ο οποίος προέβη σε τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα.

Φυσικά, μετά την σύλληψή του, οι μετοχές της εταιρείας του έπεσαν κατακόρυφα, ενώ ξέσπασε και σκάνδαλο για το πρόσωπό του.

Η οικογένεια της Ταμίμ φαίνεται ευχαριστημένη με την ποινή, ενώ οι δικηγόροι του Μουστάφα θεωρούν άδικη την καταδίκη του.

Παρ' όλα αυτά, αναμένεται ακόμα η απόφαση των αιγυπτιακών θρησκευτικών αρχών, καθώς συνηθίζεται σε αυτές τις χώρες να έχουν λόγο στην καταδίκη εγκληματιών και θρησκευτικά πρόσωπα.

Το ερώτημα που γεννάται από αυτήν την υπόθεση είναι το εξής: Άραγε νόμιζε ο Μουστάφα ότι θα γλίτωνε την ποινή λόγω της θέσης του; Και πόσοι άλλοι έχουν αθωωθεί άραγε επειδή βρισκόντουσαν σε κάποια υψηλή κοινωνική θέση;

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα...


Μετά από επισήμανση του SHARKastic, να η φωτογραφία του μεγιστάνα κλειδαμπαρωμένου στο δικαστήριο...




Πηγή: Ελληνική και ξένη αρθρογραφία

7 σχόλια:

Daizy είπε...

Τουλάχιστον,αυτή η τιμωρία αποδόθηκε σε κάποιον που όντως ήταν ένοχος για έγκλημα,ανεξάρτητα από την υψηλή κοινωνική και πολιτική του θέση.

Άραγε αυτή η απόφαση ήταν πράγματι ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης ή μήπως αποτέλεσμα πιέσεων ώστε να φανεί ότι η απονομή δικαιοσύνης όντως δεν εξαρτάται από φυλετικά και κοινωνικά κριτήρια;

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Εξαρτάται. Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος μπορεί να είχε "τσαντίσει" πολύ κόσμο, όντας πολιτικός. Αν ήταν αγαπητός σε υψηλότερα στελέχη, πιστεύω ότι θα έθαβαν την υπόθεση και θα τη φόρτωναν σε κάποιον άλλο, όπως γίνεται συχνά. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ήταν λιγότερο τυχερός. Βέβαια, μέχρι να επιβληθεί οριστικά η θανατική ποινή δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα γίνουν όπως λένε...

γυάλινο δάκρυ είπε...

Θεωρούν άδικη την καταδίκη του; Και η δολοφονία που ο ίδιος διέπραξε δεν ήταν άδικη; Χμ.. Πολλή αδικία βρε παιδί μου..

Διάβασα και την απάντησή σου σε σχόλιό μου σε προηγόυμενη ανάρτηση. Σχετικά με το θέμα της θανατικής ποινής έχω διαβάσει πολλά γιατί και στη Γ' Λυκείου και στο proficiency είχα να γράψω εκθέσεις σχετικά και πραγματικά με είχε διχάσει.
Είχα να σκέφτομαι από τη μία τις πιθανότητες λανθασμένης καταδίκης και όλες τις ηθικές αξίες σχετικά με την ανθρώπινη ζωή, την εκδίκηση που φαίνεται να παίρνεται μέσα από τη συγκεκριμένη ποινή κλπ. Και από την άλλη αυτό που είχα γράψει στο προηγούμενο σχόλιο. Και το γεγονός ότι όποιος διέπραξε εκ προμελέτης ένα τέτοιο έγκλημα αδιαφόρησε παντελώς για τις ανθρώπινες ζωές, σκέφτηκε μόνο το συμφέρον του είτε χρηματικό είτε κάτι άλλο.. Και εκεί είπα για κάτσε λίγο.. Αυτός δεν υπολόγισε τίποτα, άσε που μπορεί μετά απ'αυτό όταν αποφυλακιστεί να ξανακάνει τα ίδια.. Εγώ γιατί να τον λυπηθώ; Οι οικογένειες των θυμάτων γιατί να τον λυπηθούν; Βέβαια, η θανάτωση κάποιου εγκληματία δεν πρόκειται να ξαναφέρει πίσω ένα θύμα, αλλά μετά υπάρχει ένα αίσθημα δικαίωσης -να η εκδίκηση που ανέφερα.
Δεν ξέρω αν η θανατική ποινή έχει αποτέλεσμα σαν παραδειγματισμός, δηλαδή αν κάποιος βλέποντας τι έπαθε κάποιος άλλος που διέπραξε τα ίδια, θα παραδειγματιστεί ή θα φοβηθεί..
Και σίγουρα μια τέτοια καταδίκη βέβαια δεν μπορεί να ανήκει σε ένα σωφρονιστικό σύστημα, γιατί αυτό έχει την έννοια του να μετανιώσεις και να διορθώσεις το λάθος σου, ενώ η θανατική ποινή είναι απόλυτη και δεν δίνει περαιτέρω ευκαιρίες..
Ουφ, ολόκληρη έκθεση έγραψα.. και διχάστηκα πάλι!

γυάλινο δάκρυ είπε...

Και φυσικά είμαι εντελώς κατά της θανατικής ποινής σε περιπτώσεις αυτοάμυνας, αν έχει υπάρξει προηγουμένως απειλή για ζωή ή σωματική ακεραιότητα κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά πολύ περιέργη ιστορία...Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η εμφάνιση του κατηγορουμένου μέσα στην αίθουσα δικαστηρίου. Μέσα σε κλουβί και κλειδαμπαρωμένος...Εικόνα πολύ παράξενη και ξένη σε εμάς νομίζω..

SHARKastic

Little Hope Flags είπε...

γυάλινο δάκρυ: Και εγώ αυτό ακριβώς λέω! Αλλά βέβαια, κανένας δικηγόρος δε θα έβγαινε να δηλώσει ευχαριστημένος με την καταδίκη του πελάτη του.

Το διχασμό που έχεις τον έχω και εγώ γιατί πιστεύω ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δε γίνεται να "τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι". Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανεβούν οι αναρτήσεις με τα υπερ και τα κατά...ελπίζω ότι θα σε βοηθήσουν λίγο.. :)

Little Hope Flags είπε...

SHARKastic: Για να είμαι ειλικρινής, την εικόνα αυτή δεν την είχα δει, οπότε μπήκα και την έψαξα τώρα.
Τι να πει κανείς; Νομίζω ότι είναι των άκρων αυτοί οι λαοί: ή θα τιμωρούν βάναυσα, ή θα παραγράφουν βαριά εγκλήματα έτσι απλά.
Πάντως η δίκη αυτή προκάλεσε σάλο στη χώρα...

Online χρήστες