31/5/09

Πόσο κοστίζει η θανατική ποινή;

Μια πλευρά της θανατικής ποινής που σπάνια έχει εξετάζει κάποιος είναι το χρηματικό ποσό το οποίο δαπανάται για την καταδίκη και την εκτέλεση των εγκληματιών. Το ποσό αυτό είναι πραγματικά τεράστιο, γιατί οι θανατοποινίτες στεγάζονται σε ξεχωριστό κτίριο, η δίκη τους κοστίζει περισσότερο από τη δίκη άλλων εγκληματιών, ενώ και η ίδια η εκτέλεση είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία.

Με την οικονομική κρίση να εξαπλώνεται παγκόσμια, οι ηγέτες των χωρών προσπαθούν να υιοθετήσουν όσα περισσότερα μέτρα μπορούν για να ενισχύσουν την οικονομία. Η Καλιφόρνια των ΗΠΑ αντιμετωπίζει και αυτή οικονομικά προβλήματα, και έτσι οι ειδικοί σκέφτηκαν μια λύση για να γλιτώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τον προϋπολογισμό της περιοχής.

Σύμφωνα λοιπόν με μετρήσεις που έκαναν, υποστηρίζουν ότι αν καταργηθεί άμεσα η θανατική ποινή, η Καλιφόρνια θα εξασφαλίσει 1.000.000.000$ σε πέντε χρόνια. Κάθε χρόνο ξοδεύονται 125.000.000$ για τους θανατοποινίτες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κρατούμενους για τους οποίους δαπανώνται 11.000.000$. Ακόμα, το κτίριο όπου στεγάζονται τώρα οι θανατοποινίτες δεν επαρκεί, οπότε η κατασκευή νέου κτιρίου κοστίζει 400.000.000$. Αν πάλι προσπαθήσουν οι αρχές να περιορίσουν το χρόνο εκτέλεσης της ποινής, αυτό θα κοστίσει 100.000.000$ επιπλέον.

Ως λύση λοιπόν προτείνουν την άμεση κατάργηση της θανατικής ποινής, την μετατροπή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη, τη μεταφορά των κρατούμενων στην ήδη υπάρχουσα φυλακή όπου στεγάζονται όλοι οι υπόλοιποι εγκληματίες, και τέλος, την πώληση του κτιρίου όπου διαμένουν οι θανατοποινίτες.

Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν 1.000.000.000$ σε διάστημα πέντε χρόνων, χωρίς να στερήσουν κάτι από τους πολίτες, και παράλληλα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια κανενός εφόσον οι θανατοποινίτες θα καταδικαστούν σε κάθειρξη για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.

Αυτό λοιπόν είναι ένα (ακόμα) επιχείρημα υπερ της κατάργησης της ποινής. Το θέμα όμως είναι αν θα το δεχτούν οι αρχές, και κυρίως οι κάτοικοι της πόλης, αφού η Καλιφόρνια έρχεται πρώτη σε νούμερα όσον αφορά τους καταδικασμένους σε θάνατο. Θα μπορέσει λοιπόν η οικονομική κρίση να αλλάξει τη γνώμη των κατοίκων και των αρχών;

Αναμένουμε...

Πηγή: Άρθρο

10 σχόλια:

Daizy είπε...

Εντυπωσιακό!Καλύτερο βέβαια θα'ταν να γίνει αντιληπτή η ουσία της θανατικής ποινής και οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να καταργηθεί,κι όχι λόγω μιας συγκυρίας όπως είναι η οικονομική κρίση αλλά αν είναι να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα..
Ακόμα κι αν λόγω της οικονομικής δυσχέρειας εν τέλει φθάσουμε στην κατάργηση της θανατικής ποινής,η ουσία είναι ότι η θέση που κατέχει αυτό το θέμα στις συνειδήσεις των πολιτών δεν αλλάζει.Τι θα τους εμποδίσει άραγε να την εφαρμόσουν εκ νέου μόλις παρέλθει η κρίση;
Έστω κι υπό αυτό το πρίσμα πάντως,είναι ένα θετικό βήμα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν ακούμε ή συζητάμε για ένα πολύ επαχθές έγκλημα π.χ. έναν βιασμό παιδιού έχω παρατηρήσει ότι το πρώτο που συνήθως λέμε είναι "θανατική ποινή αξίζει σε αυτόν". Έχω παρατηρήσει όμως ότι όταν κάνουμε μια συζήτηση περί θανατικής ποινής χωρίς συγκεκριμένη αφορμή είμαστε πολύ πιο σκεπτικοί και όχι τόσο απόλυτοι υπέρ αυτής. Έχουμε αλήθεια το δικαίωμα να αφαιρούμε μια ζωή ως τιμωρία;

Philippaki

Marlou Xintarianou είπε...

kalhspera!!ναι το εχουμε οταν ο εγκληματιας αφαιρει ζωες αλλων ή βιαζει σωματα και ψυχες παιδιων!! πραγματικα καποιοι ανθρωποι θελουν αυτη τη τιμωρια οσο σκληρο και αν ακουγετε...
αν ειχα ενα μικρο παιδι και καποιος το βιαζε ή το κακοποιουσε τοτε θα ηθαλα τον θανατο του και για να μη το κανω εγω ας υπαρχουν οι νομοι, οι δικες και οι αρχες11!!!

Ανώνυμος είπε...

Ήμουν και είμαι κατά της θανατικής ποινής, γιατί η αφαίρεση της ζωής όπως και για όποιο λόγο γίνεται, παραμένει ως γεγονός ίδια.
Σε κάποιους αξίζει τιμωρία χειρότερη απ' τον απλό εγκλεισμό, αλλά κανείς δεν δικαιούται να θανατώνει.
Θα μπορούσαν ίσως να δαπανηθούν κάποια χρήματα για σωφρονιστικά ιδρύματα πραγματικά "σκληρά" με την έννοια της στέρησης και του παραμικρού που θα μπορούσε να κάνει εύκολη τη ζωή του παιδόφιλου ας πούμε, μια και αναφέρθηκε.
Στο κάτω κάτω, με τον θάνατο ίσως του δίνουμε διέξοδο...
Έστω και για τα χρήματα, ίσως κάτι γίνει στο μέλλον για να σταματήσουν άνθρωποι να αποφασίζουν τον θάνατο άλλων ανθρώπων.
Καλησπέρα :)

Little Hope Flags είπε...

Philippaki: Καλώς ή κακώς υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πιο δύσκολα μπορούμε να είμαστε ανθρώπινοι. Οι βιασμοί παιδιών είναι νομίζω μια από αυτές τις περιπτώσεις...εύχομαι να μην χρειαστεί να έρθουμε ποτέ πραγματικά αντιμέτωποι με μια τέτοια υπόθεση.

Little Hope Flags είπε...

*Marlou*: Συμφωνώ...Όταν είμαστε απ'έξω, απλοί θεατές, μπορούμε να υποστηρίζουμε πολλά. Αν όμως εμπλακούμε προσωπικά σε μια τέτοια υπόθεση, θέλουμε να αποδοθεί ισάξια δικαιοσύνη. Το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο...

Little Hope Flags είπε...

Ανεμοδούρα: Καλώς ήρθες!
Ίσως ένα πιο σκληρό σωφρονιστικό σύστημα να είναι η λύση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι δύσκολα δαπανώνται χρήματα για τέτοια ζητήματα, και επίσης ότι μπορεί να διαμαρτυρηθούν οι διάφοροι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι καμία χώρα δεν είναι πραγματικά διατεθειμμένη να αντιμετωπίσει ουσιαστικά αυτό το θέμα. Έτσι ακολουθούμε ακραίες λύσεις, ή δεν κάνουμε τίποτα...

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Και εγώ αυτό αναρωτιέμαι, πόσο δηλαδή θα διατηρήσουν αυτό το μέτρο και αν θα είναι οριστική η ισχύς του. Γιατί η Καλιφόρνια είναι μια περιοχή η οποία χρησιμοποιεί συχνά τη θανατική ποινή, άρα θα μπορέσουν να αλλάξουν νοοτροπία τόσο εύκολα;
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μέτρο (αν εφαρμοστεί τελικά) θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα προς την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής και στην Καλιφόρνια και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ.

daijoji είπε...

Carina, I suppose I understand you too well... If you know what I mean. Thank you so much for your presence. All the best, and a lot of happiness to you :-)

Little Hope Flags είπε...

Magdalena: Thank you and thanks for following my blog. May you enjoy every single moment of your life. Take care!

Online χρήστες