18/5/09

Dallas και λάθη

Μετά το ψήφισμα της Β. Καρολίνας, και την αθώωθηση και άλλων καταδικασμένων, πολλοί δικαστές και εισαγγελείς αρχίζουν να αναθεωρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τη θανατική ποινή.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση σχετική με αυτό το φαινόμενο, είναι η υπόθεση του James Fry, ενός εισαγγελέα ο οποίος καταδίκασε σε φυλάκιση έναν άνθρωπο, ο οποίος αποδείχτηκε τελικά αθώος, αφού πέρασε 27 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή για έναν βιασμό τον οποίο δεν έκανε. Το κύριο στοιχείο το οποίο και τον καταδίκασε ήταν η μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία είχε υποστηρίξει ότι τον είχε δει στην περιοχή όπου έγινε το έγκλημα. Σήμερα, μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, τα αποτελέσματα μιας εξέτασης DNA απέδειξαν την αθωότητα του Charles Chatman.

Αυτή η υπόθεση προκάλεσε πολλές σκέψεις στον Fry. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μέχρι πρότινος ήταν θερμός υποστηρικτής της θανατικής ποινής, γιατί πίστευε ότι οι εγκληματίες πρέπει να απομακρύνονται από την κοινωνία για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γίνεται. Ωστόσο, τα τελευταία αυτά γεγονότα τον έκαναν να αλλάξει γνώμη τόσο για αυτή τη μορφή ποινής, όσο και για την αξιοπιστία του ποινικού συστήματος της Αμερικής.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το συμβάν έλαβε χώρα στο Dallas, μια πόλη του Texas, όπου όπως έχει αναφερθεί ήδη, λαμβάνουν χώρα πάρα πολλές εκτελέσεις. Ο Fry λοιπόν, αμφισβητεί κατά πόσο το αμερικάνικο σύστημα δικαιοσύνης είναι αξιόπιστο, τη στιγμή που τουλάχιστον 100 άτομα έχουν αθωωθεί αφού έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής που τους είχε επιβληθεί άδικα.

Το πρόβλημα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, είναι ότι οι εισαγγελείς και οι άλλες υπεύθυνες αρχές δεν έχουν επαρκείς πόρους για να διερευνούν τις σοβαρές υποθέσεις, ή δεν ενδιαφέρονται αρκετά ώστε να ψάξουν την αλήθεια. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται λανθασμένες εκτιμήσεις. Όσο δεν δίνεται βάρος στη βελτίωση του ποινικού συστήματος, η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει.

"Είναι ανήθικο να παίζει το κράτος με τη ζωή και θάνατο" λέει σε άρθρο το οποίο δημοσίευσε. "Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τις εκτελέσεις στο Texas όταν βλέπουμε πως το ποινικό μας σύστημα είναι τόσο επιρρεπές σε λάθη;"

Ίσως μια τέτοια υπόθεση δεν είναι αρκετή για να θέσει σε κίνηση ένα ψήφισμα παρόμοιο με της Β. Καρολίνας. Παρ'όλα αυτά, είναι σημαντικό το ότι οι δικαστές αναγνωρίζουν τα λάθη τους και ζητούν την πρόληψη μελλοντικών σφαλμάτων..

Πηγη: Άρθρο

4 σχόλια:

Daizy είπε...

Πράγματι,είναι παρήγορο ότι οι δικαστές συνειδητοποιούν τα λάθη τους,αλλά δεν ααρκεί αυτό,όταν οι εν τέλει αθωωθέντες,έχουν ήδη εκτίσει τόσα χρόνια ποινής στις φυλακές για εγκλήματα που δεν έχουν κάνει.Ποιός θα τους επιστρέψει αυτά τα χρόνια?

Αν δεν αλλάξει όλο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης νομοθετικά,δεν νομίζω να υπάρξει ριζική αλλαγή..

γυάλινο δάκρυ είπε...

Η πιθανότητα λάθους, όπως αυτή που περιγράφεις, είναι αυτό που με διχάζει και δεν με κάνει να λέω ότι είμαι υπέρ της θανατικής ποινής 100%. Γιατί για ορισμένα εγκλήματα (βιασμοί, δολοφονίες, εμπρησμοί, εμπόριο ναρκωτικών κ.ά.) αν ήταν 100% σίγουρο ότι έχει συλληφθεί ο σωστός εγκληματίας, δε θα το σκεφτόμουν καν. Μπορεί να φαίνεται απάνρθωπο αυτό που λέω τώρα, μα όταν βάζω τον εαυτό μου ή κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο στη θέση θυμάτων από τα παραπάνω εγκλήματα, δεν αντέχω ούτε να το σκέφτομαι.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Συμφωνώ πως είναι σημαντικό ότι οι υπεύθυνοι δέχονται τα λάθη τους. Αλλά αμφιβάλλω κατά πόσο το πιστεύουν όλοι αυτό, και κατά πόσο δεν γίνεται κατάχρηση εξουσίας...

Κρίμα σε όσους φυλακίζονται άδικα, και ακόμα περισσότερο, σε αυτούς που εκτελούνται. Γιατί τότε είναι που το κράτος λειτουργεί ως ένας ασυγκράτητος νομιμοποιημένος δολοφόνος.

Little Hope Flags είπε...

γυάλινο δάκρυ: Μπορούμε να αντικρίσουμε την θανατική ποινή με ψυχρή λογική, ή με συναισθηματισμό. Αν ακολουθήσουμε το δρόμο της λογικής, θα ξεχάσουμε την ανθρωπιά μας. Αλλά από την άλλη, δε γίνεται να δρούμε με βάση το συναίσθημα, ειδικά σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Έτσι τίθεται το θέμα του μέτρου, και του πού ακριβώς θέτουμε τα όρια.

Σχεδιάζω να ανεβάσω ανάρτηση (-εις) με τα επιχειρήματα υπερ και κατά. Ελπίζω ότι θα σε βοηθήσουν να σχηματίσεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη!

Σ'ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Online χρήστες