9/6/09

Έμεινε έγκυος για να γλιτώσει τη θανατική ποινή!

Η Chica Griega είχε δώσει πριν λίγες μέρες τη διεύθυνση ενός άρθρου σχετικού με μια υπόθεση που έλαβε χώρα στο Λάος. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο λοιπόν, μια γυναίκα συνελήφθη για εμπόριο ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή. Καθώς όμως αποκαλύφθηκε ότι είναι έγκυος, η ποινή της μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Όπως ανακοίνωσαν όμως οι αρχές την Κυριακή, η γυναίκα αυτή δεν έμεινε έγκυος τυχαία, ή πριν τη σύλληψή της, αλλά αντίθετα, επιδίωξε την κύηση με στόχο να πετύχει μια πιο ευνοϊκή ποινή αφού ο νόμος είναι πιο ελαστικός απέναντι στις εγκύους και τις νέες μητέρες. Ο πατέρας είναι ένας συγκρατούμενός της ο οποίος φυλακίστηκε επίσης για διακίνηση ναρκωτικών. Ο ίδιος είναι εκστασιασμένος που θα γίνει πατέρας. Τώρα οι αρχές κανονίζουν τη μεταφορά της γυναίκας στην Αγγλία όπου θα εκτίσει την ποινή της.

Τι πιστεύετε για όλα αυτά; Από τη μία, δε θα έπρεπε να υπάρχει ειδική ρύθμιση για τις μητέρες έτσι ώστε να υιοθετούνται όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκά μέτρα, κυρίως για το μωρό; Από την άλλη όμως, πόσο απάνθρωπο είναι να φέρει στη ζωή αυτή η γυναίκα ένα παιδί όντας η ίδια στη φυλακή, για να γλιτώσει τη δική της ζωή; Γιατί να καταδικάσει κάποιον άλλο σε αυτή την άθλια μοίρα στην οποία οδήγησε η ίδια τον εαυτό της; Δε θα έπρεπε να τιμωρηθεί και γι'αυτό;

Εσείς τι πιστεύετε; Αν είχε καταργηθεί η θανατική ποινή στο Λάος (ή παντού), δε θα αποφεύγαμε τέτοιες ακραίες πρακτικές;

Πηγή: Άρθρο

4 σχόλια:

Daizy είπε...

Σίγουρα αν είχε καταργηθεί δεν θα οδηγούμασταν σε τέτοιου είδους λύσεις απόγνωσης...Το να έρθει ένα παιδί στον κόσμο πρέπει να αποτελεί συνειδητή απόφαση,κι όχι μέθοδο για την αποφυγή εκτέλεσης μιας ποινής,δηλαδή απόρροια μιας εγωιστικής πρσπάθειας για επιβίωση..
Μπορώ αν αντιληφθώ και το κίνητρο της μητέρας,ο καθένας ίσως προκειμένου να σώσει τη ζωή του,μπορεί να έκανε το ο,τιδήποτε,αυτό το παιδάκι όμως σε τι συνθήκες θα μεγαλώσει,φταίει σε τίποτα να πληρώσει τα λάθη και τις κινήσεις απελπισίας των γονιών του;;
Άλλη μια οπτική για να καταργηθεί η θανατική ποινή:να μην οδηγούνται οι άνθρωποι σε κινήσεις πανικού με σοβαρές συνέπειες.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Και εγώ καταλαβαίνω την απόγνωσή της, γιατί πιστεύω ότι σε κάποια άλλη χώρα ίσως να μην επιβαλόταν η θανατική ποινή. Παρ'όλα αυτά, το έγκλημα που τέλεσε το τέλεσε συνειδητά γνωρίζοντας τους κινδύνους. Μετέφερε ναρκωτικά, κάτι το οποίο σίγουρα το αποφάσισε με καθαρό μυαλό. Άρα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Δε συμφωνώ με την εκτέλεσή της (αν και το θέμα των ναρκωτικών ανήκει στην γκρίζα ζώνη), αλλά είναι τελείως απαράδεκτο να μείνει έγκυος για να γλιτώσει αυτή την ποινή. Το καημένο το μωρό ποιος θα το προσέξει; Θα περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε μια φυλακή και μετά ποιος ξέρει πού θα καταλήξει. Γιατί να την πληρώσει ένα απροστάτευτο παιδί; Οι οργανώσεις πού είναι; Δεν γίνεται να υποβιβάζουμε τα δικαιώματα του ενός για χάρη κάποιου άλλου...

Daizy είπε...

Πράγματι,αυτό το παιδί τι θ'απογίνει;Πού είναι κάποια οργάνωση να παρέμβει;Αν και ακόμα κι αν γίνει κάποια παρέμβαση,μπορεί να προσκρούσει στα πολιτικά κι εσωτερικά όρια που το κάθε κράτος θέτει.
Πάντως γενικά το θέμα της θανατικής ποινής σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα,είναι αρκετά ρευστό,τόσο ως προς τη βάση του όσο κι ως προς τις παράπλευρρες συνέπειες.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Μπορεί όντως να προσκρούει στους εσωτερικούς νόμους της χώρας. Παρ'όλα αυτά, αν το κράτος αυτό δεν είναι διατεθειμμένο να βοηθήσει, τότε κάποιος πρέπει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση άμεσα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί έναν όσο το δυνατόν καλύτερο μέλλον για το παιδί αυτό.

Online χρήστες