15/5/09

ΗΠΑ και θανατική ποινή

Την ίδια περίοδο κατά την οποία εκδόθηκε η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ανάλογη έκθεση σε σχέση με τη θανατική ποινή στη χώρα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, ο συνολικός αριθμός των θανατοποινιτών μειώθηκε από τους 3309 στους 3297. Οι πολιτείες με τους περισσότερους θανατοποινίτες ήταν κατά το 2008, η Καλιφόρνια με 678, η Φλόριντα με 402, και το Τέξας με 358. Μπορεί το Τέξας να έχει λιγότερους θανατοποινίτες σε σχέση με τις άλλες δύο πολιτείες, αλλά παρ'όλα αυτά, διακρίνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό θανατοποινιτών που ανήκουν σε μειονότητες, στοιχείο που γεννά ερωτήματα. Πρόκειται για ένα απλό στατιστικό στοιχείο, ή μήπως οι κάτοικοι του Τέξας αφήνουν τον εθνικισμό να θολώνει την κρίση τους; Στην ίδια στατιστική ακολουθεί το Κονέκτικατ και η Πενσιλβάνια. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, σε αντίθεση με την Καλιφόρνια, ο συνολικός αιρθμός των θανατοποινιτών του Τέξας μειώθηκε κατά 15 άτομα.

Γενικότερα, οι εκτελέσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ιδιαίτερα μετά την επανένταξη της θανατικής ποινής στο ποινικό σύστημα το 1976, αλλά άρχισαν να μειώνονται σταδιακά από το 2000.

Μετά την μελέτη των παραπάνω στοιχείων, η πολιτεία του Κονέκτικατ σκέφτεται να καταργήσει ολοκληρωτικά τη θανατική ποινή, αφού όχι μόνο δεν έχει γίνει κάποια εκτέλεση τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και γιατί υπάρχει υψηλός κίνδυνος άδικης καταδίκης, ένα ζήτημα που είναι συνεχώς παρόν σε κάθε καταδίκη και εκτέλεση.

Βέβαια, η κατάργηση της θανατικής ποινής δεν είναι τόσο απλό ζήτημα όσο φαίνεται. Για παράδειγμα, υπάρχει μια πρόσφατη υπόθεση κατά την οποία η θανατική ποινή καταργήθηκε σε μια πολιτεία, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί η ποινή ενός φυλακισμένου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπόθεση του Steven Fortin στο Νιού Τζέρσι. Ο Fortin είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε θανατική ποινή με ένεση κατά το 2001 για τον βιασμό και την δολοφονία μιας γυναίκας το 1994. Το Νιού Τζέρσι κατήργησε ωστόσο την θανατική ποινή το 2007, οπότε τώρα εκκρεμεί η ποινή που θα του αποδοθεί. Ο ίδιος ο Fortin δήλωσε πως η ποινή που του αναλογεί θα έπρεπε να είναι ισόβια κάθειρξη σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία την εποχή που τέλεσε το έγκλημα, με δυνατότητα αναστολής μετά από 30 χρόνια. Η τελική απόφαση των υπεύθυνων αναμένεται...

Αυτό που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι η στάση των συγγενών του θύματος. Είχαν νιώσει δικαιωμένοι όταν είχε ανακοινωθεί η ποινή του; Πώς αντέδρασαν όταν έμαθαν ότι ο Fortin δε θα θανατωθεί; Αυτές είναι οι πτυχές του θέματος που καλούμαστε να εξετάσουμε αργότερα, με όση αντικειμενικότητα γίνεται...

Πηγή: Έκθεση ΗΠΑ, DPIC, και άρθρο

2 σχόλια:

Daizy είπε...

Τουλάχιστον αποτελεί θετικό βήμα ότι έχουν μειωθεί οι θανατοποινίτες,αλλά και πάλι ο αριθμός αντικειμενικά είναι μεγάλος.

Και το ζήτημα με την εκκρεμή ποινή είναι σημαντικό αν και φαντάζομαι ότι η ποινή που θα επιβαλλόταν είναι η ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση κατάργησης της θανατικής ποινής.

Ίδωμεν...

Little Hope Flags είπε...

Σίγουρα είναι πολύ θετικό ότι μειώθηκε ο αριθμός των θανατοποινιτών, αλλά μπορεί να αποτελεί καθαρά μια τυχαία συγκυρία. Βέβαια, όλο και περισσότερες πολιτείες αρχίζουν να αναθεωρούν σταδιακά τις θέσεις τους απέναντι στη θανατική ποινή. Ίσως σε μια-δυο δεκαετίες να έχει καταργηθεί οριστικά..

Online χρήστες