29/5/09

Κίνα

Μια χώρα την οποία δεν έχουμε εξετάσει καθόλου, είναι η Κίνα. Είναι ευρέως γνωστό πως στη χώρα αυτή οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων είναι συνεχείς. Η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, όχι μόνο γιατί υποφέρει οικονομικά, αλλά και γιατί βιώνει τεράστια καταπίεση από την κυβέρνηση.

Η νομοθεσία της Κίνας λοιπόν είναι πάρα πολύ αυστηρή όσον αφορά τους εγκληματίες. Ακόμα και οι πιο μικρές παραβάσεις τιμωρούνται με ακραίους τρόπους, μια οπισθοδρομική πρακτική που δεν ταιριάζει στο πνεύμα των ημερών. Μάλιστα, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα από τα ΜΜΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, αφού ακόμα και οι δημοσιογράφοι λογοκρίνονταν και δεν μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα.

Ο αριθμός των ατόμων που εκτελούνται στην Κίνα είναι τεράστιος (ενδεικτικά, το 2006 υπήρξαν 1.100 καταγεγραμμένες εκτελέσεις, ενώ το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, οι εκτελέσεις έφτασαν τις 1.718). Εκτός όμως από αυτή τη θλιβερή στατιστική, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι οι κινεζικές αρχές κρατούν κρυφές πολλές πληροφορίες, με αποτέλεσμα τελικά να εκτελούνται πολύ περισσότερα άτομα απ' ότι δηλώνονται. Έτσι, οι αρχές ζητούν από την Κίνα να αυξήσει την πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με όσους έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, και επιπλέον, να δημοσιεύσει πλήρη έκθεση με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Για να γίνει ακόμα πιο ακραία η κατάσταση, κάποιοι αναφέρουν ότι οι οικογένειες των εγκληματιών παίρνουν το σώμα του εκτελεσθέντος μόνο αν πληρώσουν χρηματικό αντίτιμο.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, αλλά παρ' όλα αυτά, πρέπει να διανυθεί μια τεράστια απόσταση μέχρι να μπορέσει η Κίνα να αναπτύξει ένα σύστημα δικαιοσύνης εξίσου δίκαιο με αυτό των άλλων χωρών.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Κίνα αποτελεί μια από τις χώρες όπου έχουν εκτελεστεί άτομα τα οποία ήταν κάτω των 18 όταν διέπραξαν το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται, κάτι το οποίο αποτελεί παραβίαση και προκαλεί σοκ στο κοινό.

Κάποια ακόμα στοιχεία είναι τα εξής:

-Στην Κίνα η χρήση της θανατικής ποινής και των εκτελέσεων για μη βίαια εγκλήματα.
-Στοιχεία δείχνουν ότι η επίσημη δέσμευση για μεγαλύτερη διαφάνεια στα δικαστήρια σε όλα τα επίπεδα πιθανότατα δεν εφαρμόζεται και ότι συνεχίζεται η άρνηση πρόσβασης των οικογενειών και των δικηγόρων σε όσους έχουν καταδικαστεί σε θάνατο καθώς και η έλλειψη πληροφόρησης για την κατάστασή τους.
-Επιβεβαιώθηκε και επισήμως ότι η επιβολή της θανατικής ποινής είναι συχνά αυθαίρετη καθώς τα δικαστήρια χρησιμοποιούν διαφορετικά κριτήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πριν 2 χρόνια, η Κίνα είχε "υποσχεθεί" ότι θα μειώσει τον αριθμό των εκτελέσεων (χωρίς όμως να αποδέχεται την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής). Επιπλέον, είχε δοθεί διαταγή σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η δημόσιο διαπόμπευση των καταδικασθέντων σε θάνατο.

Συνοπτικά δηλαδή, η Κίνα εκτελεί άτομα τα οποία τέλεσαν εγκλήματα όντας ανήλικα, και άτομα που έκαναν μη βίαια εγκλήματα (όπως η φοροδιαφυγή), διαπομπεύει δημόσια τους θανατοποινίτες, ενώ αποκρύπτει και στοιχεία τόσο από τις οικογένειες όσο και από τους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, αν και οι αρχές δηλώνουν περίπου 2.000 εκτελέσεις, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτές ξεπερνάνε τις 5.000, ενώ μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις 10.000! Οι ανισότητες επικρατούν φυσικά και σε αυτή τη χώρα, όπου δεν επικρατεί ένα ενιαίο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Οι αριθμοί είναι τεράστιοι, και τα δεδομένα πραγματικά συγκλονιστικά. Η κατάσταση στην Κίνα παραμένει ανεξέλεγκτη και όσο οι αρχές δεν συμμορφώνονται και συνεχίζεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων, οι κάτοικοι της χώρας θα πέφτουν θύματα μιας σκληρής και άδικης κυβέρνησης.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία, και δημοσίευμα

10 σχόλια:

Daizy είπε...

Πραγματικά συγκλονιστικό..Δεν είχα σκεφτεί ότι τόσα άτομα μπορεί να εκτελούνται σε μια χώρα,ακόμα κι αν αυτή η χώρα είναι η Κίνα,που σίγουρα δεν φημίζεται για τη δημοκρατικότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό που είναι σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται καν διάκριση στην επιβολή της θανατικής ποινής,επιβάλλεται ακόμα και σε ανηλίκους και για εγκλήματα που δεν είναι τόσο βαριά κι αποτρόπαια.Είναι επικίνδυνο μια τέτοιας βαρύτητας ποινή να επιβάλλεται με συχνότητα "προστίμου" και να μην γίνεται τίποτα γι'αυτό.Ίσως κι εδώ παίζουν ρόλο τα πολιτικά συμφέροντα μιας και η Κίνα είναι ανερχόμενη βιομηχανική κι οικονομική δύναμη αλλά έστω και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Το θέμα με την Κίνα είναι ότι κινείται κατά κάποιο τρόπο εκτός ορίων, νομικών και μη. Είναι τόσο μεγάλη χώρα που όλα κινούνται ανεξέλεγκτα, και παράλληλα, δεν είναι τόσο ανοιχτή όσο οι ΗΠΑ. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Πιστεύω πάντως ότι αν η Κίνα θέλει να αναδειχτεί σε μεγάλη δύναμη, πρέπει να αρχίσει να γίνεται πιο ελαστική και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι αυτονόητο για τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Daizy είπε...

Πράγματι,μια ανερχόμενη δύναμη πρέπει τουλάχιστον να έχει ισχυρή νομιμοποίηση στο εσωτερικό της,απ'τον τρόπο διακυβέρνησής της μέχρι την επαρκή προστασία των ανθρωπίνων δικ/των.Αλλά επειδή είναι επικίνδυνο να επαφίεται η διαφύλαξη αυτών των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε κυβερνώντος,θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να υπάρξει και μια έξωθεν παρέμβαση.Ας ελπίσουμε να γίνει κάποτε αυτό πριν αυξηθούν κι άλλο οι εκτελέσεις και χαθούν κι άλλες ανθρώπινες(ίσως κι αθώες) ζωές.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Εννοείται! Το κακό όμως είναι ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν τόση δύναμη ώστε να επιβάλλουν πραγματικές κυρώσεις. Όσο μεγάλος κι αν είναι ένας οργανισμός, δε νομίζω ότι μπορεί να "τα βάλει" με μια χώρα σαν την Κίνα. Οπότε τελικά είναι θέμα των αρχών να αποφασίσουν να γίνουν πιο ελαστικές...και ίσως και των πολιτών, να συνειδητοποιήσουν δηλαδή ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους είναι όχι απλά παράνομες, αλλά και παράλογες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Marlou Xintarianou είπε...

h kina εχει τεραστιο πληθυσμο και απο κατω κρυφα ψαχνει τροπους να εεξαφανιζει οσα περισσοτερα ατομα μπορει... οποτε και για αυτο αυτα τα νουμερα!! μη ξεχνατε ακομα και οταν εδιναν εκεινο το μολυσμενο γαλα ποσα παιδια πεθαναν (αποψη μου πως και αυτο κολπο ηταν να φυγει λιγος πληθυσμος, αλλωστε εχουν και νομο νομιζω μεχρι ενα παιδι...)

AATON είπε...

Σε χώρες τόσο πολυπληθείς, τέτοια αποτρεπτικά μέτρα και τέτοιες μέθοδοι είναι 'απαραίτητα' για την διατήρηση της υποταγής του κόσμου στην εξουσία. Την θανατική ποινή την έχουν σαν αποτρεπτικό μέσον, για να εκφοβίζουν και να 'συνετίζουν' παραδειγματικά και να αποτρέπουν τους άλλους δείχνοντάς τους την 'βία του νόμου' σε όλη της την έκταση.
Προσωπικά είμαι αντίθετος με την θανατική ποινή.

Little Hope Flags είπε...

*Marlou*: Πολύ φοβάμαι ότι θα συμφωνήσω μαζί σου. Οι νόμοι που επικρατούν στην Κίνα είναι απάνθρωποι. Υπάρχει όντως νόμος απ'όσο ξέρω για το ένα παιδί, με αποτέλεσμα να κάνουν πολλές εκτρώσεις, να δίνουν τα δεύτερα παιδιά για υιοθεσία και ποιος ξέρει τι άλλο; Όλα αυτά τα εκατομμύρια των ανθρώπων είναι αναλώσιμα...

Little Hope Flags είπε...

AATON: Διάβαζα τώρα σε ένα βιβλίο κοινωνιολογίας ότι παλαιότερα οι τοπικοί άρχοντες, βασιλείς κλπ χρησιμοποιούσαν τις (δημόσιες και μη) εκτελέσεις ως ένα μέσο επιβολής της εξουσίας τους. Ίσως το ίδιο να συμβαίνει και στην Κίνα, να χρησιμοποιούν δηλαδή τη θανατική ποινή για να επιβάλλουν πειθαρχία και να ιδρύσουν ένα κράτος τρόμου. Πραγματικά απάνθρωπο για τον 21ο αιώνα.

Daizy είπε...

Αυτό ισχύει Carina,ειδικά στο Μεσαίωνα οι κατέχοντες την εξουσία,επέβαλλαν τη θανατική ποινή με διάφορους τρόπους και μάλιστα καλούσαν όλους τοτς πολίτες να την παρακολουθήσουν προς παραδειγματισμό..

Απάνθρωπο όμως να συνεχίζει να συμβαίνει κάτι τέτοιο και σήμερα.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Απάνθρωπο αλλά αληθινό. Όπως συμβαίνει και με την εγκληματικότητα, έτσι και στην θανατική ποινή υπάρχει ένας μεγάλος σκοτεινός αριθμός που μένει κρυφός...Πώς να αλλάξει όμως η νοοτροπία μιας τόσο μεγάλης χώρας η οποία δε σέβεται ούτε τα πιο βασικά δικαιώματα των πολιτών της;

Online χρήστες