28/6/09

Μια ακόμα ταινία

Μια ταινία η οποία παρουσιάζει πλήρως το θέμα της αθωότητας όσον αφορά την επιβολή της θανατικής ποινής είναι "Η ζωή του Ντείβιντ Γκέιλ", με τους Kevin Spacey και Kate Winslet. Αν δεν την έχετε δει, μην διαβάσετε αυτή την ανάρτηση! Σας συμβουλεύω πάντως να τη δείτε. Είναι καλογραμμένη, με δυνατά ονόματα, και πολλά νοήματα.

Να το τρέιλερ της ταινίας:



Στην ταινία αυτή παρουσιάζεται η ζωή του David Gale, ενός επιφανούς καθηγητή φιλοσοφίας ο οποίος συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην θανατική ποινή και είχε έρθει συχνά σε αντιπαράθεση με διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Ο David κάνει όμως το μοιραίο λάθος να συνάψει σχέση με μια φοιτήτριά του. Αυτό οδηγεί στην αποπομπή του, ενώ παράλληλα χωρίζει από τη γυναίκα του, η οποία μετακομίζει έξω από την πόλη, παίρνοντας μαζί της και τον γιο τους. Από το σημείο αυτό αρχίζει η κατηφόρα για τον David. Δε μπορεί να βρει πουθενά δουλειά, χάνει το σπίτι του, και γίνεται αλκοολικός. Έτσι, μόνος και πληγωμένος, στρέφεται στη μόνη φίλη που είχε, την Constance, ενεργό μέλος της οργάνωσης κατά της θανατική ποινής. Μια μέρα, η Constance βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της, και όλα τα στοιχεία οδηγούν στον David. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει και τον καταδικάζει σε θάνατο. Οι αποδείξεις είναι ακλόνητες και όλοι είναι πεπεισμένοι για την ενοχή του. Μια δημοσιογράφος λοιπόν καλείται να καλύψει την υπόθεση μόλις 4 μέρες πριν την τέλεση της ποινής. Μετά από πολλές έρευνες, αποκαλύπτεται η αλήθεια: ο David δεν έπεσε θύμα σκευωρίας, ούτε όμως τέλεσε το έγκλημα. Αντίθετα, η Constance αυτοκτόνησε συναινώντας στην καταγραφή του θανάτου της. Ο David γνώριζε ότι θα κατηγορούταν ο ίδιος για τον φόνο, και σχεδίασε τα πράγματα έτσι ώστε να εκτελεστεί μέχρι τέλους η θανατική ποινή για να αποδείξει ένα πράγμα: Πάντα, μα πάντα, ακόμα και όταν όλα δείχνουν το αντίθετο, υπάρχει η περίπτωση να καταδικαστεί ένας αθώος. Ο David πέρασε αυτό το μήνυμα στους πολίτες θυσιάζοντας τη ζωή του.

Η ταινία αυτή είναι συγκλονιστική γιατί ξεδιπλώνει ένα κουβάρι συνωμοσιών Δείχνει πώς τα πράγματα μπορούν να έχουν περισσότερες από μία πλευρές και πώς αυτό που δεν λογαριάζουμε καν μπορεί να είναι τελικά η αλήθεια.

Άραγε πόσοι άνθρωποι βρέθηκαν στη θέση του David, χωρίς να έχουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την προδιαγεγραμμένη μοίρα τους;

Κλείνω με μια φράση του David:
"Τι πραγματικά ξέρουμε για τον θάνατο; Απλά ότι κανένας δε γυρίζει πίσω."



The Life of David Gale
The crime is clear. The truth is not.

2 σχόλια:

Daizy είπε...

Την έχω δει την ταινία και είναι πραγματικά πολύ καλή!Περνάει μηνύματα για την θανατική ποινή,ακριβώς ότι πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν αλλά η εκτέλεση μιας τέτοιας ποινής κοστίζει τη ζωή ενός ανθρώπου,κι αυτή δεν γυρίζει πίσω.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Συγκλονιστική ταινία από πολλές απόψεις! Ο "David" θυσιάστηκε για να αποδείξει κάτι τόσο προφανές. Αλλά πέρα από το θέμα της θανατικής ποινής, είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλο μπορεί να είναι ένα λάθος τελικά. Η σχέση του με τη φοιτήτρια κατέστρεψε ολόκληρη τη ζωή του. Έτσι επαναπροσδιόρισε τους στόχους του και αποφάσισε να παλέψει για έναν σημαντικό σκοπό μέχρι το τέλος. Πραγματικά πολύ καλή ταινία.

Online χρήστες