26/6/09

Mistake?

Σε συνέχεια των επιχειρημάτων κατά της θανατικής ποινής, σας παρουσιάζω ένα διαφημιστικό μήνυμα που κυκλοφόρησε πριν λίγα χρόνια στο εξωτερικό σε σχέση με τη λανθασμένη εκτέλεση ενός ατόμου που δεν είχε τελέσει ένα έγκλημα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο τώρα:



Όσον αφορά την αθωότητα ενός κατηγορούμενου, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: υπάρχει η πραγματική αθωότητα και η νομική. Η πραγματική αθωότητα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος δεν τέλεσε το έγκλημα και δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Η νομική αθωότητα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος αθωώθηκε από το δικαστήριο λόγω ανεπαρκών ή λανθασμένων αποδεικτικών στοιχείων. Με άλλα λόγια, μπορεί να έκανε, μπορεί και να μην έκανε το έγκλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις που σχετίζονται με την θανατική ποινή, ο κατηγορούμενος αποδεικνύεται ότι δεν έκανε το έγκλημα, εκ των υστέρων μέσα από διάφορα τεστ DNA κλπ.

Όπως και να΄χει, η παραπάνω μαρτυρία, και γενικότερα, η παραμικρή πιθανότητα λάθους, θα έπρεπε να προκαλεί πολλούς ενδοιασμούς.

4 σχόλια:

Daizy είπε...

Αν είναι δυνατόν,να γίνονται λάθη σε τέτοιες περιπτώσεις που διακυβεύεται η ζωή ενός ανθρώπου.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Κι όμως! Όσο η δικαιοσύνη βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων, θα είναι ατελής, άρα τα λάθη θα είναι κάτι περισσότερο από πιθανά...Δε λέω ότι υπάρχει εναλλακτική, αλλά ίσως να έπρεπε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί όσον αφορά τη θανατική ποινή.

Daizy είπε...

Mα ακριβώς,κι η απονομή δικαιοσύνης,όπως κάθε άλλο ανθρώπινο έργο,ενδέχεται να έχει υποπέσει σε λάθη,πλάνες κ.ο.κ.Κανένας άνθρωπος δεν είναι θεός,γι'αυτό ακριβώς δεν θα'πρεπε να υπάρχει τέτοια ποινή,που να απονέμει άνθρωπος σε άνθρωπο..Έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή ενός ανθρώπου,δεν συγχωρούνται λάθη.

Little Hope Flags είπε...

Daizy: Ακριβώς...Μετά πώς και ποιος θα παρηγορήσει την οικογένεια του ατόμου που εκτελέστηκε χωρίς να έχει τελέσει έγκλημα;

Online χρήστες